Dnevnik Victorie Harrison

Utisci i razmišljanja otpravnice poslova britanske ambasade u Sarajevu

28.08.2008.

Otvaranje Olimpijskog bazena u Sarajevu

 
Nastavljajući na temu olimpijade, bila sam prisutna sinoć na otvaranju lijepog Olimpijskog bazena u Sarajevu. Nadam se da će kao rezultat mogućnosti koje će ovaj bazen pružiti mladim plivačima da treniraju, BiH imati svoje predstavnike plivače na Olimpijskim Igrama u Londonu. 
27.08.2008.

Naredne Olimpijske Igre u Londonu!


Neki od vas koji su prolazili pored Britanske ambasade tokom prošla dva dana možda ste primjetili da su podignute dvije zastave. Osim zastave Velike Britanije, podignuta je i zastava Londonskih Olimpijskih Igrara 2012. godine. Kad su se Olimpijske Igre završile  u prošlu nedjelju u Pekingu, London je postao domaćinom narednih Olimpijskih Igara. Zvaničnu Olimpijsku zastavu gradonačelnik Pekinga je predao gradonačelniku Londona Borisu Džonsonu i  istovremeno su se olimpijske zastave podigle na zvaničnim zgradama  u Velikoj Britaniji kao i na Britanskim ambasadama  širom svijeta. U Sarajevu smo podigli zastavu ispred glavne zgrade ambasade u Ulici Tina  Ujevića i zastava će stajati tu do kraja septembra.   

Ja sam veoma uzbuđena i ponosna jer će se Olimpijske Igre držati u Londonu  za 4 godine. Sigurna sam da  će London biti fenomenalan domaćin igara  kao što je Sarajevo bilo 1984. godine. Još su 4 godine do Londonskih  Igara i već odbrojavam dane!   

Mada je Olimpijska zastava predana gradonačelniku Londona, olimpijske aktivnosti se nisu još završile u Kini. Naredne sedmice će početi Paralimpijske Igre. Želim da poželim sreću i sve najbolje želje  paraolimpijcima iz BiH i Velike Britanije tokom pripreme i na Igrama. I sada  želim da  nastavim da sanjarim o Olimpijskim Igrama  2012. godine u Londonu...

27.08.2008.

Najopasniji put u Evropi

Prošle sedmice sam posjetila Igman zbog ceremonije u znak sjećanje na trojicu  američkih diplomata i jednog francuskog vojnika koji su poginuli  19. avgusta 1995. u saobraćajnoj nesreći na Igmanskom putu kod Sarajeva.  Diplomati su bili u misiji mira  i morali su da  putuju preko Igmana  na takozvanom najopasnijem putu u Evropi zbog mnogobrojnih snajpera i mina jer su svi drugi putevi zbog rata i avionom i autom bili nedostupni.       

Putujući  na ceremoniju  istim putem  koji su ovi diplomati kao i hiljade Bosanaca koristili tokom rata, stavilo je u perspektivu  moje ranije komentare o stanju puteva u BiH danas.  Nemoguće mi je bilo da zamislim kako je  bilo strašno i opasno za ljude koji  su morali da koriste put tokom rata.  Kad smo stajali mirno na planini, razmišljala sam o dugom i teškom metaforičkom putu kojim je ova zemlja putovala od  tog dana u avgustu 1995.  do ove zemlije u kojoj živim danas.   

26.08.2008.

Sarajevo Film Festival i posjeta Rudom

Izvinjavam se što se nisam dugo javljala na blogu. Nemam nikakav razlog  za nedostatak postova, osim toga što  sam uživala u posebnoj atmosferi u gradu zbog  Sarajevo Film Festivala.   Drago  mi je da  je prikazano tako mnogo međunarodnih i domaćih filmova uključujući i neke iz Velike Britanije tokom festivala i da su ljudi iz svih krajeva Evrope došli u Sarajevo povodom festivala.  

 

U četvrtak sam išla na izlet na Drini sa posjetiocima Film Festivala.  Plovili smo na takozvanom  čamcu-vozu  „Ćiro“, koji plovi istim putem kao što  se voz vozio  prošlog vijeka.  Naš domaćin Bojan Bajić  nam je  pričao o istoriji rijeke i čamca  i objasnio  zašto  je Drina na žalost  puna otpada zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na samim obalama.  Ova lijepa rijeka  ima  značajan potencial za razvoj turizma.  Međutim  treba da se nađe riješenje problema otpada i da se očisti rijeka prije nego što  ovaj turistički potencijal može biti realizovan. 

 

Nakon  izleta na rijeci,  putovali smo u Rudo gdje smo naučili  o životu Mehmeda Paše Sokolovića.  Na kraju sam posjetila  centar  za djecu sa posebnim potrebama u Rudom.  Bilo mi je interesantno  da upoznam  i djecu i osoblje u centru i da  saznam o mogućnostima integracije  djece sa posebnim potrebama  u redovne škole. 

 

Cijela posjeta je bila odlična  uprkos je vrućini  (više od 35C).  Uvjek kad posjećujem druge krajeve ove zemlje i saznam o istoriji i sadašnoj  situaciji u raznim gradovima u BiH, razmišljam koliko sam sretna da živim i radim ovdje. 

 

13.08.2008.

Novo radno mjesto u Britanskoj ambasadi

Mislim da bi možda bilo interesantno za Vas da saznate da  trenutno tražimo nekoga da radi kao asistent na pitanjima vezanim za medijie i projekte u ambasadi. Više informacija o ovoj poziciji možete naći na našem website -www.britishembassy.gov.uk/bih.   
05.08.2008.

Ceste u Bosni i Hercegovini

 

Pišem ovaj post na laptopu putujeći od Brčkog do Sarajeva i zato sam odlučila da pišem o stanju cesta u ovoj zemlji.  Juče smo se vozili preko Vlašića i iskusila sam jednu od najkrivudavijih cesta na kojima sam putovala u svom životu.  Naravno da ceste moraju biti krivudave  jer Bosna i Hercegovina ima planine.  Međutim činjenica je da osim krvudivosti, putevi u BiH često nisu u dobrom stanju.  Šta više, postoji nedostatak autoputeva. Rezultat je da putovanje po zemlji traje duže u poređenju sa zemljama  koje imaju slične geografske karakteristike.  Razumijem da je razlog u izvjesnoj mjeri rat i ekonomski problemi nakon toga, ali jasno mi je da ova situacija nije dobra ni za turizm niti za trgovinu.  Nadam se da će se brzo nastaviti rad po pitanju koridora Vc  i da će se ulaganja povećati u druge puteve  širom zemlje. 

 

I kakva je bila posjeta Banjoj Luci i Brčkom? Vrijeme je bilo vruće  a uprkos  tome  sam uživala.  Sastanci sa političarima su bili korisni, interesantni i i prijatni. Naučila sam mnogo o složenoj situaciji u Brčkom po pitanju statusa tog distrikta i upoznala sam se sa trenutnim pitanjima u Banjoj Luci. 

 

Oba grada su lijepa i  često sam pomislila tokom putovanja koliko sam sretna da imam priliku da putujem kroz Bosnu i Hercegovinu.  Želim da zahvalim  mojim kolegama Dibi i Asimu   na društvu i prijateljstvu tokom puta te kolegama Roju i Vanji u našem uredu u Banjoj Luci što su organizirali program posjete.  

03.08.2008.

Planovi za narednu sedmicu

 

 

Sjedim na  terasi kod kuće i razmšljam o narednoj sedmici.  Sutra ću posjetiti Banja Luku a u utorak Brčko.  Redovno posjećujem Banja Luku jer  Britanska Ambasada ima tamo ured. Naše osoblje u tom uredu prati političke i ekonomske razvoje u Republici Srpskoj.  Tokom posjete sutra imati ću sastanak s Miloradom Dodikom  i drugim političarima.   Manadžer za trgovinu i ulaganje iz  ambasade u Sarajevu, Alma Kadunić  će putovati sa mnom sutra jer će ona provesti dvije sedmice na dužoj posjeti Uredu da bi učila o poslu našeg tima u Banjoj Luci i da istraži mogućnosti  za ulaganje i više bilateralne trgovinu tamo.

 

Odlučila sam da posjetim Brčko  jer  želim da saznam više o političkoj situaciji u Brčkom zbog toga  što je  riješenje statusa Brčkog jedan od pet  ciljeva koje je  Vijeće za implementaciju mira uspostavilo za  traziciju OHR-a do EUSR-a tokom sastanka u februaru.  Čitala sam o istoriji Brčkog i zašto  Brčko ima poseben status kao distrik u Bosni i Hercegovini, a po mom mišljenju, nemoguće je da u potpunosti razumijem istorijsku i sadašnju situaciju u ovom području bez posjete.  Nisam sigurna da li ću razumijeti sve o Brčkom nakon posjete ali nadam se da ću bar moći da stavim sadašnja pitanja o statusu u kontekstu. 

 

Ne znam zašto sada razmiljam o poslu  jer  danas je nedjelja i nisam na poslu.  Bolje bi bilo da se odmorim   i da se trudim   zaboraviti  na posao, ali problem je o tome da je politika u ovoj  zemlji tako  interesantna i očaravujuća...   Međutim vrijeme je danas veoma toplo  i  shvatila sam se da se vrijeme izgubi ako ne uživam u Sarajevu ili se ne odmorim na ovako lijep dan kad ne moram da radim.  Zato sada počnjem da čitam novu knjigu i slušam muziku. U bašti ...   Čujem  grmljavinu u daljini.  Nadam se da neće padati kiša...

01.08.2008.

PETA protest ispred ambasade

Danas je održan mirni protest PETA organizacije ispred Ambasade Velike Britanije.  Nekoliko osoba je protestiralo protiv upotrebe krzna crnog medvjeda za izradu kapa zvanične straže.  Tokom protesta mi smo izdali saopćenje za medije kako slijedi:

"Britanska vlada negira navode da odobrava nehumano ubijanje bespomoćnih životinja.  Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva detaljno je razmatralo mogućnost upotrebe sintetičkih materijala kao alternativno riješenje za medvjeđe krzno, ali prisutna je potreba za visoko-kvalitetnim proizvodom koji se ponaša odgovarajuće u svim vremenskim uslovima.  Nažalost, odgovarajuće alternativno riješenje još nije pronađeno. Krzna koja koristi Odjel dolaze od trgovaca koji rade pod kanadskom jurisdikcijom.  Ova krzna su certificirana međunarodno priznatom Konvencijom o trgovini ugroženim vrstama (CITES) kako bi se osigurala održivost ove vrste divljeg medvjeda."

Dnevnik Victorie Harrison
<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

LINKOVI KOJE PREPORUČUJEM

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
6916

Powered by Blogger.ba